Iedereen is online, en iedereen heeft camera’s in huis: het biedt mogelijkheden, die volop op de wereld van vaders, moeders en hun babies worden losgelaten.
Zo bestaan er diverse apps waarmee je, in combinatie met HD camera’s op ieder moment van de dag je baby in de gaten kunt houden. Op ieder moment, want veel van deze camera’s hebben ook een nachtfunctie.
Zo zijn er nu camera’s die reageren op bewegingen en geluiden, zodat je een melding krijgt, om vervolgens te checken of er iets aan de hand is. Of de opnamefunctie wordt hierdoor ‘getriggerd’, zodat je die momenten van je baby meteen even automatisch vastlegt.
Maar dat niet alleen: wat dacht je van een temperatuursensor, die in de gaten houdt of de kamertemperatuur niet te warm of te koud wordt?
Is dit vergaande ‘betutteling’, en gaat het op afstand ‘checken’ van je baby ten koste van het ‘live’ aanwezig zijn, of is zo’n camera vooral geruststellend? mmmm, we zijn er hier niet helemaal uit.
Wat zeker geruststellend kan werken, is de babycam software die tegenwoordig in een aantal ziekenhuizen wordt gebruikt, zodat je bijvoorbeeld je couveuse baby altijd op afstand kunt zien.
En de ‘selfie’- app voor babies, waarmee de aandacht van je baby wordt getrokken, om vervolgens een ‘selfie’ te maken?
Nee, die 99 cent besteden we liever aan een paar sokjes bij de zeeman.
Canadeze psycholgen draaiden het in een recent onderzoek om: ze bevestigden een camera aan het hoofdje van een aantal baby’s om de wereld vanuit hun perspectief te kunnen zien.
Opvallend was, dat op de camerabeelden bijna uitsluitend gezichten van mensen van hun eigen ras te zien waren. Dit zou kunnen verklaren waarom 3 maanden oude baby’s al een voorkeur hebben om te kijken naar gezichten van mensen van hun eigen ras. Ook zagen de baby’s baby’s vooral vrouwelijke gezichten (70%) en gezichten van volwassenen (81%). Vandaar dat baby’s ook vaak een voorkeur voor vrouwen en volwassenen ontwikkelen.
Op zich dus wel leerzaam, zo’n onderzoek, je kunt je ook voorstellen dat je zult schrikken van de beelden wanneer je het bij je eigen baby test. Ik moet daarbij meteen denken aan een zweedse ansichtkaart, waarop een groepje zweedse trollen ‘vertederd’ voorovergebogen in het wiegje van een trollen baby kijkt, (en de trollen baby verstijfd van angst in zijn bedje ligt)